Du är här: Om SiV / Mariannes blogg

Parfymer, överkänslighet och en solskenshistoria

Jag hörde på radion i morse när jag åkte till landstingshuset att det är parfymfria veckan. en företrädare för Astma- och allergiförbundet radiopratade och informerade om varför man vill upplysa befolkningen om detta problem. Hon berättade att många inte ens tänker på att de luktar. En doft i håret, en annan i deodoranten, en tredje i kläderna etc.

 

Vi vill lukta gott, vi vill behaga oss själva och andra. Men riktigt så blir inte alltid resultatet. För fler än du tror innebär din/min doft en utestängning från det sociala liv och gemenskap som andra tar för självklar.

Kvinnan i radion sa att ingen behandling finns som hjälper. Det är tragiskt och visar på vikten av att höja medvetenheten om denna överkänslighet som såpass många faktiskt upplever. För att kunna ta bättre hänsyn till våra medmänniskor.

 

Men - det finns också solskenshistorier. Här delar jag med mig av en patientberättelse - ur SiV:s färska nyhetsbrev som snart dimper ner i medlemmarnas brevlåda;

 

 

Av stor respekt för alla er som lider av diverse sjukdomar, och som inte blivit befriade från detta, trots att ni försökt, utan önskat resultat– och som därmed tvingas leva med svåra plågor och begränsningar av olika slag, presenterar vi nu en solskenshistoria;

- för att visa hur det KAN gå till:

 

 

En patient vill berätta sin upplevelse, en del av hennes ”resa”

Min dröm är att det ska bli mer jämlik tillgång till dessa former av hälsovård, och att den etablerade hälso- och sjukvården ska bli nyfikna på att lära också från dessa traditioner. Det är därför jag vill dela med mig av min berättelse. För,

-           vad vet egentligen min ”legitimerade personal” (i landstinget) om vad som ”hjälpte mig”? 

Att jag inte återkommit till vården beror ju inte på de läkemedel och ”uppmaningar” jag fick där.  Däremot var fakta, kunskap, bra undersökningar i landstingets kompetenta vård i kombination med egenvård och komplementära terapier lösningen för mig!

/patient inom traditionell skattefinansierad vård + alternativ, eller komplementär.

 

 

Patientens terapeut Caroline Arlestrand inleder utifrån sin professionella horisont

Caroline är TCM terapeut (Traditionell Kinesisk Medicin; se faktaruta nedan) och jobbar därmed bland annat med den Kinesiska formen av akupunktur.

 

TCM – terapeutens berättelse:

klockan är 9:00 och jag går ut för att hämta min första patient. På stolen framför mig sitter en kvinna och jag ser att hon har fruktansvärt ont! jag välkomnar henne in i mitt behandlingsrum och med stapplande steg kommer hon in. Det visar sig att min patient har en våldsam migrän som var inne på sin tredje dag.

Det vi ska göra nu är en akupunkturbehandling, men innan vi kan börja med den behöver jag göra en anamnes. En anamnes är en utfrågning av kroppen som helhet, både fysiskt som psykiskt och man tittar även på tungan och känner på pulsen. Själva utfrågningen tar ca en och en halv timma.

 

 

Jag var orolig för att det här inte skulle gå, då jag såg att min patient knappt kunde titta upp.

En tår rullade ner för hennes kind och jag frågade om det gick bra om hon fick lägga sig ner i min behandlingssäng och att jag drog för gardinerna. ”Gör ett försök, ta bara bort det, jag orkar inte mer” fick jag till svar. Vi klarade oss igenom anamnesen!

Det är den som ska ge mig en vägvisning för att ställa rätt diagnos. Jag frågar bland annat om vart huvudvärken sitter, hur länge den har varit där, när kommer den osv men för att få en helhet räcker det inte med att bara fråga om det kunden söker för. (som i det här fallet, ett migränanfall).

 Jag vill inte bara dämpa hennes värk, utan jag vill få bort den helt och då måste jag veta hur resten av kroppen och psyket mår. Så jag frågar igenom allt från huvud och ända ner till tårna.

Jag tyckte att jag hade fått de svar jag ville ha för att hjälpa min patient som då hade lidit av migränanfall i ett år med förvärrat tillstånd under det senaste halvåret. Det som utlöste själva migränen var doftrelaterat. Det räckte med att någon med parfym gick förbi och hon kunde bli liggandes i flera dagar.

Nu var det dags att sätta nålarna och när ca 40 min hade gått kände min kund en stor lättnad! migränen var nästan helt borta. Hon ställer sig upp och vi börjar skratta tillsammans, det känns nästan som ren magi. 

 

TCM/TKM (Traditionell kinesisk medicin).

Akupunktur är en av behandlingsformerna inom traditionell kinesisk medicin och har använts i tusentals år i Kina. Det är en effektiv metod för sjukdomsbehandling och har under senare år fått ökad uppmärksamhet i hela världen. En TKM – akupunktör har en gedigen utbildning i traditionell kinesisk medicin

TKM – akupunktören använder mycket tunna, sterila nålar av rostfritt stål, som sticks genom huden på de specifika akupunkturpunkterna.

Patienten kan känna ett litet stick och därefter en svag kramp eller ömhet. Varje punkt har sin speciella funktion. Olika kombinationer av punkter väljs vid olika sjukdomar. Inom traditionell kinesisk medicin behandlas hela människan, inte bara enstaka symtom. TKM – akupunktören måste därför skaffa sig en grundlig förståelse för patientens medicinska och allmänna bakgrund för att kunna förstå sjukdomsorsak och för den enskilda patienten väja en specifik kombination av punkter.

 

 

 Vi kom att jobba några behandlingar till framöver jag och min patient.

Nu var målet att kunna få bort det som triggade hennes migrän. För vi kunde ju inte ta bort alla människor med parfym haha, det va uteslutet.

Den här kunden hade även själv insikter i hur kroppen fungerar och med hjälp av nålar och även hennes metoder som var meditation så kunde vi efter 4 ggr få bort migränanfallen.

Vid sista behandlingstillfället kände jag en kontroll över situationen och jag utsatte min patient för en väldigt stark doft! Samtidigt i bakgrunden, spelade jag upp en meditationsskiva som min patient själv hade tagit med. jag stod beredd med mina nålar ifall att det skulle bli ett migränanfall, men allt förblev lungt. Hade vi gjort det här de två första gångerna hade hon blivit sängliggande i flera dagar.

Vi hade tillsammans lyckats balansera upp kroppen igen och vi kände båda två att behandlingsplanen hade lyckats.

/ Caroline Arlestrand, TCM terapeut

 


Patientens berättelse;

Det känns verkligen som magi när smärtan, besvären försvinner med ”naturliga” metoder.

Samtidigt är det ett aktivt, tålmodigt och tidvis tufft arbete för mig som patient och ett kompetenskrävande hantverk för min terapeut.

Hela mitt liv har jag varit känslig för kemiska dofter. Sedan barnsben har det utlöst astma. De senaste åren kraftigt försämrat. Men trots detta hade jag inte längre astmaattacker vid just exponering av kemiska dofter. Min överkänslighet hade skiftat form, från astma till ”migrän från helvetet”. Migränen hade fler dagar ”på” än ”av”. Faktum är att jag inte längre upplevde någon dag helt fri från denna plåga. Alla som har erfarenhet av migrän – vet att det inte handlar om ”huvudvärk”. Hela min varelse, hela världen skakade, smärtade, jag slutade fungera. Trots otaliga läkarbesök hade jag inte lyckats bli lindrad. Jag mötte hos vården önskan att hjälpa och bra hälsokontroller, såsom neurologisk kontroll, blodtryck, provtagning och remiss till magnetröntgen för att utesluta tumör eller annan åverkan i hjärnan. I övrigt var det enda som kunde rekommenderas/erbjudas mig läkemedel. Som jag inte kunde ta pg a andra hälsoskäl. Dessutom upplevde jag många biverkningar med de läkemedel jag redan hade, och ville verkligen slippa dem. Den dialogen var en kamp i sig i vårdmötet med den etablerade vården!

 

Så, jag var verkligen – på riktigt – på väg att ge upp.

Trots många egna försök till att hitta utvägar förvärrades bara min situation. Jag har själv utbildningar inom såväl västerländsk ”skolmedicin” (det du får av skattefinansierad vård) som diverse komplementära terapeutiska metoder och har hjälpt både mig själv och många klienter. Men nu upplevde jag maktlöshet. Jag insåg att jag inte kunde fortsätta med mitt arbete, och att min nedsatta funktion skulle innebära stora svårigheter att klara ett annat jobb. Var kan jag existera utan att utsättas för parfymer/kemiska dofter? Kunde inte ens vara social. Att gå och handla var otänkbart.  Tilläggas kan att det nu räckte med ytterst låga doser parfym, även de som jag inte medvetet uppfattade. Hur visste jag då att det var orsaken? Jo, eftersom mina vänner och kollegor var ärliga och berättade att de hade tagit på sig ”lite”.

 

Kände till min förfäran att jag börjat bli bitter och ilsk på alla ”vandrande parfymfabriker”. Bitterhet är enligt min uppfattning allt annat än hälsofrämjande.

Behandlingsrummet hos/med Caroline, ”som att vila i fluffiga moln”/patienten

 

Där någonstans hände det.

Jag bestämde mig. Nu var det dags att prioritera min tid och min ekonomi och ta hjälp av komplementära metoder. ”Vinna eller försvinna”. Det låter drastiskt – men det var exakt så det kändes. Jag läste på 1177.se och andra vetenskapligt korrekta webbsidor för att lära mer om min överkänslighet, om migrän. Där någonstans läste jag att överkänslighetsutlöst migrän inte är en allergi, utan en neurologisk process i hjärnan, som man inte känner till alla mekanismer bakom. Och att det finns teorier om att den åtminstone för vissa kan vara betingad (inlärd). Det är en helt omedveten automatisk process, och handlar definitivt inte om att patienten medvetet valt att bli sjuk. Eftersom det i mitt fall handlade om symtom som ändrat karaktär, från astma till migrän så blev jag nyfiken. För mig är det självklart att kropp och själ hänger ihop, och att majoriteten av våra tankar inte ens är medvetna för oss.

 

Så; är det inlärt, ja då bör det ju gå att ”lära om”.

Jag vände mig inledningsvis till några av mina terapeuter jag hade förtroende för. Jag började med näringsterapi, för att se till att hjälpa kroppens celler inifrån, vilket i sin tur medförde att jag började med den kost jag sedan tidigare vet att jag mår bra av. I mitt fall är det solklart strikt LCHf (lågkolhydratkost med tillräckliga mängder naturligt fett). Jag tog hand om min kropp med hjälp av kiropraktik för att orka motionera, och qigongmassage (en form av massage som jobbar med de till kinesisk medicin tillhörande meridianerna). Jag började känna i kroppen att jag var på rätt väg, det hjälpte mig att ”komma hem” och känna vad som hände i mig - men attackerna fortsatte.

 

Nu vände jag mig till Caroline.

Min tanke var att få ytterligare ordning på energin i kroppen och för att jag skulle få ”höra kinesisk medicinska förklaringar”, så att jag inspirerades till att ta ännu mer tag i de redskap jag redan hade i min egen ”låda”. Min inställning var att detta skulle fungera, men jag överraskades verkligen över hur snabbt det började ge resultat. Redan första gången hos Caroline, var det verkligen som ”magi”, att känna vad som hände i min kropp när hon skickligt placerade nålarna på rätt punkter. Att få gå därifrån som en ny människa var verkligen guld!

Men det var ju inte över för det, nästa dos parfym kom snart därefter och gav samma resultat. Och jag kan ju inte ha Caroline med som en skugga, redo med nålar varje dag. Tillsammans med Caroline och i mina dagliga egenvårdsstunder började jag utforska mitt inre och upptäckte långsamt olika inre (för mig tidigare omedvetna) uppfattningar som var mer destruktiva för mig än konstruktiva. Det handlar inte om att ”vara positiv”. Nej; tänk så här; om du delar in alla tankar som finns i världen i två fack, så är det ena facket livsbejakande, och det andra livsförnekande. Antingen eller. Tanken kan ha sitt berättigande, men den hjälper inte mig om den är livsförnekande. Att ”det regnar ute, vilket skitväder, jag som skulle sola” – är en livsförnekande tanke (”till och med vädret är emot mig”). Energierna sjunker i kroppen, tynger. Om jag istället i mitt inre väljer tanken. ”Okej, det regnar idag, det hade jag helst sluppit. Men eftersom det står utanför min kontroll så väljer jag att fokusera på att jag kan passa på och läsa den där boken jag längtat efter” (”jag väljer mina reaktioner”). Ärligt, lugnt, men livsbejakande.

 

Så fick jag min MR och blev bekräftad i att det inte var något som behövde särskild åtgärd av sjukvården.

Det var skönt, jag kunde släppa det frågetecknet och jobba vidare. Jag tog också hjälp av en hypnoanalytiker (som jobbar psykoterapeutiskt i samverkan med klienten under en slags meditation). Detta för att bli medveten om varför mitt inre valt att reagera och uttrycka ”något” i sådan fysisk form i samband med dofter. Jag ville ju inte att den eventuella betingningen skulle anta ny sjukdomsform. Vi kunde ”neutralisera” grundorsaken. Ungefär som när ”trollen kommer upp i ljuset, så spricker de”.

Här fick jag också fler insikter som hjälpte mig i att spela in en egen ljudfil, som hjälpte mig att vända inre bilder när attackerna slog till. För att ta till då attackerna hindrade mig att orka på egen hand. Ungefär som en ”coachning” som t ex idrottsmän ofta använder sig av. ”Se målet, fokusera, välj rätt bild”. Med hjälp av inspelningen parallellt med egenvård av de akupunkturpunkter som Caroline lärde mig (de går också att massera), började jag uppleva hur jag själv kunde vända attackerna snabbare och snabbare tills de uteblev! Och vid fjärde tillfället där Caroline utsatte mig för diverse dofter, den ena starkare än den andra (rena ”rävgiftet” till slut), kunde jag konstatera att jag var FRI!

Och, nu har det gått flera månader utan den minsta attack. jag mår bättre än på många år. Och, jag är helt fri från läkemedel, inklusive astmaläkemedel!

 

Jag köper fortfarande doftfria alternativ till min kroppsvård och till mitt hushåll. Av hänsyn till alla som inte har/haft förmånen att bli fri från detta.

Visste du att forskning tyder på att en tredjedel av den svenska befolkningen känner någon form av obehag på grund av starka dofter och kemikalier. Drygt sex procent har allvarliga besvär i varierande grad, allt ifrån att vid enstaka tillfällen tvingas byta plats på bussen för att en medpassagerare har parfym man inte tål, till att inte kunna röra sig ute i samhället som andra. Att åka buss, gå i affärer eller på bio blir en omöjlighet. Vissa klarar inte att vistas på sin arbetsplats utan att bli sjuka (forskning enligt www.doftoverkanslig.se).

 

Och på tal om evidens/vetenskap.

Komplementära metoder handlar om att hitta orsaker bakom den ”felaktiga funktionen”. Tusen personer med samma symtom som jag hade – kan inte behandlas på exakt samma sätt. Vi har olika inre och yttre processer som påverkar orsak och verkan. Hur skulle man förresten kunna mäta vad som egentligen var avgörande för att hjälpa mig? Var det maten, kosttillskotten, kiropraktik, motionen, akupunkturen, meditationen – eller kanske alltihop tillsammans? Förmodligen en synergieffekt som snabbade på det hela. Men, jag är övertygad om vad som var viktigt för mig. Det var Carolines skickliga, kompetenta behandlingar, vägledning och öppenhet för att inkludera läkarnas förklaringar, mina egna metoder och övriga terapiformer.

 

Hon tillät mig att – fullt ut - vara en medskapande patient!

 

Kommentar från patienten: ”Ett par dagar efter att jag skickat min artikel till SiV, fick jag ett litet ”bakslag”, efter att exponerats för doftljus. Jag lyckades, att genom behandling jag lärt mig av Caroline, och min egen självhypnos/meditation vända det hela inom några timmar. Jag är fylld av ödmjukhet av det faktum att jag inget vet om morgondagen, men stärkt och tacksam över att ha hittat verktyg som hjälper mig nu!

Tack Caroline för din insats! / Din patient


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2017-11-07, 20:28
Uppdaterad 2019-12-07, 20:28